Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Ας μιλήσουμε για την κοινωνική νοημοσύνη

 

«Βιβλία που προάγουν την Κοινωνική Νοημοσύνη»




Η κοινωνική νοημοσύνη συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική, θεωρείται μάλιστα προέκτασή της. Για να γίνει σαφής η ιδιαίτερα στενή σχέση μεταξύ τους, ίσως πρέπει να δώσουμε την αλληλεξάρτηση παραστατικά: αν φανταστούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη σαν το μπαλόνι ενός αερόστατου, τρία σκοινιά συνδέουν το μπαλόνι αυτό με το καλάθι του: 

1. η αυτογνωσία, 

2. η ενσυναίσθηση, 

3. η διαχείριση των σχέσεων με τους άλλους. 

Το δεύτερο από τα φανταστικά αυτά σκοινιά (η ενσυναίσθηση) είναι θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνικής νοημοσύνης, γι’ αυτό και λέμε πως η σχέση συναισθηματικής (του μπαλονιού) και κοινωνικής νοημοσύνης  (ενός από τα σκοινιά) είναι άμεση.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι μόνο η ικανότητα του ατόμου να «μπαίνει στα παπούτσια του άλλου», να μπορεί δηλαδή να αισθάνεται όπως ο άλλος, αλλά και να εκδηλώνει συγχρόνως «ενδιαφέρον» που θα ενεργοποιεί τη διάθεσή του για βοήθεια προς τον πάσχοντα ή εκείνον που έχει ανάγκη. Το συναίσθημα συνεπώς περνάει/ μετουσιώνεται σε δράση. Έτσι, ενώ η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την ψυχολογία του ατόμου, η κοινωνική νοημοσύνη σχετίζεται με την ψυχολογία της αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων.


Ποιο όμως είναι το κίνητρο για την εκδήλωση του προαναφερόμενου «ενδιαφέροντος»; 

Η εγγενής ικανότητα του ανθρώπου για καλοσύνη και αλτρουισμό, η οποία ικανότητα ωστόσο χρειάζεται… εξάσκηση. Η καλλιέργειά της στα παιδιά ‒από μικρή ακόμα ηλικία‒ είναι πολύ σημαντική, αφού έχει αποδειχτεί πως εκείνα που μαθαίνουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη βελτιώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, γίνονται πιο ευτυχισμένα και πιο αγαπητά στον περίγυρό τους. Σε μια εποχή όπου οι εκδηλώσεις θυμού και εκφοβισμού διαρκώς πληθαίνουν, η έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης ίσως είναι το αντίδοτο. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας νοημοσύνης με καρδιά, διδάσκοντας στα παιδιά να νοιάζονται τους άλλους και να ευγνωμονούν όσους τα φροντίζουν και τα αγαπούν. Η καλλιέργεια της καλοσύνης και του αλτρουισμού μπορεί επίσης να κάνει τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο και τις κοινωνίες μας πιο ευτυχισμένες, αφού το καλό έχει τη δύναμη να δημιουργεί καλό, να πολλαπλασιάζεται.

Η σειρά λοιπόν «Βιβλία που προάγουν την Κοινωνική Νοημοσύνη» (η οποία διαθέτει έως τώρα επτά τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται) ως επέκταση της σειράς «Βιβλία που προάγουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη» αναδεικνύει μέσα από τις παραμυθικές της ιστορίες την αξία της καλοσύνης και γίνεται αρωγός σε κάθε εκπαιδευτικό ή γονέα που θα ήθελε να την καλλιεργήσει στον μαθητή ή στο παιδί του αντίστοιχα.

Πηγή: https://www.savalas.gr/el/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7?fbclid=IwAR3wQlEN4C11nIQOZp7uvULhVlxAxumRWC5CN7VT2pukBhuqf-0oGhKs4Oc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ

  Σαμαρκάνδη Αμίν Μααλούφ Μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο και με γνήσιο άρωμα της Ανατολής, το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο ποίηση, αίσθημα...