Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Τα ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ

 

Σαμαρκάνδη

Αμίν Μααλούφ


Μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο και με γνήσιο άρωμα της Ανατολής, το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο ποίηση, αίσθημα και γοητεία.

"Σαμαρκάνδη", είναι η Περσία του Ομάρ Καγιάμ, μεγαλοφυούς αστρονόμου, ελεύθερου στοχαστή, ποιητή του κρασιού, των τριαντάφυλλων και του έρωτα, που τα ρουμπαγιάτ του έχουν γίνει οργανικό κομμάτι του πολιτισμού μας, αλλά είναι και η Περσία του Χασάν Σεμπάχ, ιδρυτή του Τάγματος των Δολοφόνων, της πιο τρομερής αίρεσης της Ιστορίας.

 "Σαμαρκάνδη", είναι επίσης η Ανατολή του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, το ταξίδι σ' ένα σύμπαν, όπου τα όνειρα ελευθερίας καταφέρνουν πάντα ν' αψηφούν τους φανατισμούς.

"Σαμαρκάνδη", είναι η φανταστική ιστορία του Ομάρ Καγιάμ και του χειρόγραφου των ρουμπαγιάτ του, χειρόγραφου που γεννήθηκε στον 11ο αιώνα, χάθηκε στη διάρκεια των εισβολών των Μογγόλων και ξαναβρέθηκε έξι αιώνες αργότερα.

Οδηγώντας μας από το δρόμο του μεταξιού στις μαγευτικές πόλεις της Ασίας και μιλώντας μας για όνειρα και πάθη, ο Αμίν Μααλούφ μας συναρπάζει με το πηγαίο του ταλέντο του Ανατολίτη αφηγητή, που έδωσε μια καινούργια διάσταση και φρεσκάδα στη σύγχρονη λογοτεχνία -βιβλία όπου η πολυμάθεια συνταιριάζεται με τη συγκίνηση του ρομαντισμού.

Το βιβλίο μπορείτε να το δανειστείτε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

Ομάρ Καγιάμ, 1048-1131
Πέρσης ποιητής και πανεπιστήμων

Φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, ποιητής. Ασχολήθηκε με την άλγεβρα και την ευκλείδεια γεωμετρία και συνέβαλε στην κατανόηση της θεωρίας των παράλληλων γραμμών. Γύρω στο 1074 εγκατέστησε αστεροσκοπείο και συνέταξε κατάλογο με ουράνια σώματα. Γεννήθηκε στη Νισαπούρ και έζησε σε μέρη μακρινά όπως η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα.
Είναι ο συγγραφέας του πιο ολοκληρωμένου -πριν τον 19ο αιώνα- βιβλίου Άλγεβρας και της συλλογής τετράστιχων «Ρουμπαγιάτ», για την οποία είναι περισσότερος γνωστός στη Δύση, κάτι που αδικεί την μεγαλοφυΐα του.

 


Να είσαι ευτυχισμένος γι’ αυτήν τη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι η ζωή σου.

Αλήθεια που χρειάζεται απόδειξη είναι μισή αλήθεια.

Τα πεθαμένα χθες και τα αγέννητα αύριο,
γιατί να αγωνιούμε γι’ αυτά όταν το σήμερα είναι γλυκό.


Δείτε κι αυτά:

https://www.artigo.gr/literature/poetry/sikw-kai-dwse-mou-krasi-ta-logia-einai-xamena/

https://www.youtube.com/watch?v=-Tki1cVK0X0

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ

  Σαμαρκάνδη Αμίν Μααλούφ Μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο και με γνήσιο άρωμα της Ανατολής, το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο ποίηση, αίσθημα...